Beweegenergizers Basisonderwijs

Thema Herfst

Namenspel
Uitleg
Verdeel de klas in twee teams. Hou met nog iemand een laken vast tussen de twee teams in, zodat ze elkaar niet kunnen zien. Aan beide kanten van het laken komt één leerling uit elk team te zitten. Dan gaat het laken naar beneden en moeten de twee leerlingen zo snel mogelijk elkaars naam roepen. De snelste leerling wint een punt voor zijn/haar team.

Benodigheden
- Één groot lakenMaar 1 minuut
Uitleg
De kinderen moet gaan staan wanneer zij denken dat een minuut voorbij is. Wie komt er het dichtste bij een minuut? Het leuke van dit spel is dat je goed kan zien wie de volgers zijn. Welke kinderen zijn echt aan het tellen? En welke kinderen kijken rond en gaan staan als een ander gaat staan? Mooi om over te praten!

Benodigdheden
- Stopwatch

Handen onder de tafel
Uitleg
De spelleider geeft snel achter elkaar opdrachten om de handen ergens neer te leggen: onder tafel, naast de tafel, op je voeten, in je la, enz. als de spelleider zegt: ‘’handen onder tafel’’ en de opdracht wordt uitgevoerd, is het goed. Als de spelleider zegt: ‘’onder tafel’’ en de opdracht wordt uitgevoerd, dan is degene die dat doet af. Je kan net zolang doorgaan tot iedereen af is.

Benodigdheden
- Geen

Waka Waka
Uitleg
Doe met de klas mee met de Just Dance Waka Waka, en doe de pasjes na. 

Benodigheden
- Geen


Kies je plek
Uitleg
Elk kind gaat achter zijn stoel staan. Zodra jij start zegt, gaat de tijd in. Kunnen ze allemaal binnen 30 seconden een nieuwe plek vinden? Tijdens het wisselen mogen ze niet praten en niet elkaar aan raken!

Benodigdheden
- StopwatchBlaas het blad weg
Uitleg
Verdeel het aantal kinderen in tweetallen. Ieder groepje krijgt een blad. Klap in je handen en het gaat beginnen. Elk groepje blaast naar het blad, zodat deze niet op de grond komt. Er mag enkel geblazen worden om het blad op de tafel te houden, het gebruik van handen, armen of hoofden is dus niet toegestaan als hulpmiddel. Wie zijn blad het langste op de tafel kan houden heeft gewonnen.

Benodigdheden
- Gedroogd boomblad (eventueel papiertje)Dierenspel
Uitleg
Alle leerlingen zitten in een kring. Elke leerling verzint een dier met bijbehorend gebaar en laat het zien aan de rest van de groep. Je noemt eerst jouw dier (met gebaar) en daarna iemand anders dier (met gebaar) en dan is die persoon aan de beurt.

Benodigdheden
- GeenRegen maken 
Uitleg
De leerlingen kunnen gelijk mee doen met de video of de leerkracht kan het zelf met de leerlingen doen. Hierbij staan alle leerlingen achter hun stoel en doen mee met de bewegingen van de video/leerkracht. 

Benodigdheden
- GeenGa staan als je .. 
Uitleg
Maak zinnen die steeds weer beginnen met 'ga staan als je...'. De leerlingen gaan staan als wat er gezegd is op hen van toepassing is. Daarna mogen ze weer gaan zitten. Een voorbeeld: 'Ga staan als je vanochtend met blaaderen hebt gespeelt, ga staan als je een eekhoorn hebt gezien, enzovoorts.

Benodigdheden
- Geen